Zvolte si oblast:

Česko-norský tým vědců představil prvotřídní technologii pro převod řeči na text pro norštinu, švédštinu a dánštinu

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Ve čtvrtek 14. března 2024 byly představeny významné inovační pokroky v oblasti řečových technologií, přičemž za ním stojí tým českých a norských odborníků. Tento úspěch byl prezentován na tiskové konferenci v norském Trondheimu s online přenosem. Jedná se o úspěšné dokončení mezinárodního partnerství mezi NEWTON Technologies, Technickou univerzitou v Liberci (TUL) a Norskou univerzitou vědy a techniky v Trondheimu (NTNU).

V rámci hlavního výstupu projektu tento mezinárodní tým společně stál za vývojem nejmodernější technologie pro přepis řeči do textu v norštině, švédštině a dánštině. Dle finálního testování překonaly moduly z projektu NORDTRANS světovou konkurenci v přesnosti přepisu ve všech třech severských jazycích.

"V průměru naše modely výrazně předčí konkurenci; o několik procentních bodů v dánštině a švédštině, zatímco v norštině je rozdíl v průměrných výsledcích menší, ale stále významný," vysvětluje Petr Červa, vedoucí týmu TUL. Tyto špičkové jazykové moduly s vysokou přesností integrovala společnost NEWTON Technologies do své platformy Beey. Tento online nástroj umožňuje uživatelům po celém světě snadný přístup k nejnovějším technologiím pro různá využití, od titulkování videí, zápisů z jednání a přepisů konferencí až po automatické shrnutí a další zpracování pomocí umělé inteligence.

Nordstrans

Online přenos tiskové konference ze dne 14. 3 2024

"Takzvané velké jazykové modely (LLM), o kterých se momentálně všude mluví, jsou založeny především na psané formě jazyků. Většina digitálního obsahu je však ve zvukovém nebo audiovizuálním formátu: až dvě třetiny veškerého provozu na internetu tvoří videa. Když řeč z audiovizuálních zdrojů převedete do psaného textu, můžete výkon umělé inteligence využít i na tento obsah," dodává Alessandro Cederle, Business Development Manager ve společnosti NEWTON Technologies, k dopadu technologie převodu řeči na text na současnou vlnu AI v digitálním světě.

Projekt „NORDTRANS – Technologie pro automatický přepis řeči ve vybraných severských jazycích“ byl financován z grantu ve výši 1 244 000 EUR z Norských fondů prostřednictvím Programu Výzkum (KAPPA). 

Více informací a materiály ke konferenci najdete na https://beey.io/trondheim.