Zvolte si oblast:

Podpora inkluze romské menšiny prostřednictvím Fondů EHP a Norska 2014 – 2021 v ČR a Rumunsku: výměna zkušeností zprostředkovatelů programů

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Ministerstvo financí v roli Zprostředkovatele programu „Lidská práva, inkluze Romů a domácí a genderově podmíněné násilí“ bylo v polovině února osloveno ze strany Rumunského fondu pro sociální rozvoj (Fondul Român de Dezvoltare Socială, FRDS) se žádostí o výměnu zkušeností s problematikou inkluze Romů a posilování jejich postavení (empowermentu) v rámci implementace Fondů EHP a Norska 2014 – 2021 v České republice a v Rumunsku. FRDS je v obdobné roli jako Ministerstvo financí, tedy Zprostředkovatel programu v jejich případě nazvaného „Social Inclusion, Youth Employment and Poverty Reduction“. Oba programy, český a rumunský, sdílejí stejnou programovou oblast zaměřenou na grantovou podporu projektů usilujících o zlepšení situace romské menšiny v dané zemi. Ministerstvo financí bylo zodpovědné za nastavení systému grantové podpory v oblasti inkluze Romů a posilování jejich postavení v ČR. Na ni vyčlenilo v programu Lidská práva více jak 166 milionů korun, z nichž grantem podpořilo 22 projektů. V přípravě a realizaci grantové podpory máme tedy co předávat a požadavku na výměnu zkušeností jsme rádi vyhověli.

Třídenní studijní návštěva deseti zástupců rumunské FRDS v doprovodu jednoho člena jejich norského programového partnera, Norské asociace místních a regionálních orgánů (Kommunesektorens organisasjon, KS), proběhla ve dnech 23. - 25. května 2023. V úterý se konal společný workshop na Ministerstvu financí, na kterém jsme si představili oba programy, jejich zaměření včetně realizovaných výzev, způsobu jejich řízení a poukázali na mimořádné projekty realizované v obou zemích. U všech bodů z programů byla součástí otevřená diskuse, kde jsme spolu s kolegy z FRDS a KS hledali postupy, které stojí za pozornost a šly by případně přenést a aplikovat buď u nás, nebo v Rumunsku.  Ze sedmihodinového jednání nám mimo jiné vyplynula skutečnost, že problémy, kterým čelí Romská menšina, jsou sdílené a neznají hranice. Mezinárodní spolupráce je tudíž vítaná a přínosná.


Středa a čtvrtek byly vyplněny návštěvou projektů zaměřených na začleňování a posilování postavení Romů, které byly podpořeny grantem z programu Lidská práva. Zástupci FRDS a KS tak měli možnost shlédnout výstavu „Otevřená cesta / Phundrado Drom“, seznámit se edukačními aktivitami pro studenty o Romech, jejich historii, kultuře, ale i bezpráví a násilí, kterému nesčetněkrát čelili (včetně romského holokaustu) a prohlédnout si místo a vizualizaci budoucího Centra Romů a Sintů v Praze, a to vše v rámci projektu Muzea romské kultury. Rumunské kolegy jsme vzali i do Tábora, ukázat jim, jak výborně může fungovat partnerství mezi městem a neziskovou organizací v oblasti inkluze. Město Tábor a organizace Cheiron T se dlouhodobě aktivně věnují práci s romskou komunitou a jejich spolupráce vyústila ve dva projekty, které spolu realizují. Zástupci FRDS i KS si mohli pohovořit a získat informace přímo od romských poradců o jejich činnosti a práci s místní komunitou a zároveň se seznámit s mimoškolními aktivitami nejen pro romské děti, které je motivují ke vzdělávání a přispívají k jejich začlenění do většinové společnosti. Kolegové z Rumunska v rámci návštěvy projektů zejména oceňovali nadstandardní kvalitu projektových aktivit a mimořádné nasazení všech lidí, kteří se na jejich realizaci podílejí. 

Více o navštívených projektech:

Muzeum romské kultury

Všichni společně

Motivace ke vzdělávání od školky až po střední - podpora dětí i rodičů