Zvolte si oblast:

Vytvoření systému sběru kvantitativních dat pro vyhodnocování situace Romů v české společnosti

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Dne 20. října 2022 proběhlo v Emauzském opatství v Praze představení výsledků výběrového šetření romské populace projektu Vytvoření systému sběru kvantitativních dat pro vyhodnocování situace Romů v české společnosti. Hlavním bodem programu této události realizované Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí, v. v. i. byla prezentace vybraných zjištění s důrazem na vyhodnocení indikátorů popisujících situaci romské populace v oblastech vzdělání, trhu práce, materiální deprivace apod.

Projekt Vytvoření systému sběru kvantitativních dat pro vyhodnocování situace Romů v české společnosti reaguje na absenci validních etnicky senzitivních dat o socioekonomické situaci romské menšiny. Jelikož sběr etnicky senzitivních dat je spojen s řadou etických, metodologických a legislativních omezení, stejně jako s nedostatečnou legitimitou, bylo rozhodnutí o sběru těchto dat opakovaně odkládáno, což však představuje dlouhodobý problém české integrační politiky zaměřené na romskou menšinu a důvod obtížného hodnocení naplňování jejích cílů. Aktivity projektu usilují o zmírnění a překonání výše zmíněných úskalí a nalezení konstruktivního východiska.

Mezi hlavní výstupy projektu patří realizace dvou výběrových šetření romské populace, která přinesou data o socioekonomické situaci romské populace v České republice. Realizace každého jednotlivého šetření zahrnuje: (teoretickou) konstrukci vzorku, postup výběru vzorku, stanovení indikátorů a proměnných, které budou sledovány, přípravu nástroje pro sběr dat (dotazník), oslovování osob ze zkoumané populace v terénu, sběr dat a jejich analýzu.

Ačkoli měly být výsledky prvního výběrového šetření, které bylo realizováno v roce 2022, zveřejněny až po druhém šetření, díky velkému zájmu odborné veřejnosti jsou hodnoty sledovaných indikátorů platných pro výběrový soubor zveřejněny již nyní.  Detailnější informace týkající se použitých metod a výsledky zpracované procedurami statistického usuzování (zobecnění na romskou populaci v ČR) budou k dispozici až po realizaci druhého šetření.

V současné době probíhá příprava druhé vlny výběrového šetření, v jehož rámci budou ověřovány zvolené metodologické postupy. Výsledky budou k dispozici na začátku roku 2024.

Výsledky výběrového šetření romské populace - vyhodnocení indikátorů jsou volně dostupné ke stažení na nově aktualizovaných webových stránkách projektu esd.rilsa.cz, konkrétně v záložce menu Výběrová šetření. Krom těchto výsledků na stránkách také naleznete informace o projektu a realizačním týmu, informace o spolupráci s odborníky, aktuality a také další výstupy projektu a vydané publikace ke stažení.