Zvolte si oblast:

#OurStories: Troufni SI na svůj nápad

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 2. 6. 2023 10:00
  • Úprava uspořádání textu, úprava velikosti obrázků a videa v obsahu stránky
  • Úprava nadpisu
  • Výměna videa

Projekt Troufni SI pomáhá mladým lidem uskutečnit nápady

Často slýcháme, že mladá generace se moc nezajímá o veřejné dění. Lidé ze Skautského institutu mají ale opačnou zkušenost. Denně se setkávají s mladými lidmi ze skautského i mimoskautského prostředí, kteří chtějí vstupovat do veřejného prostoru a zároveň na sobě pracovat. Díky projektu Troufni SI mohou své nápady realizovat.

Vybraným zájemcům ve věku od 18 do 30 let pomáhají odborníci z praxe nastavit si reálné záměry a ty pak dovést do zdárného cíle. Učí je také, jak získat na svoje aktivity finance a jak je propagovat na veřejnosti. Všichni účastníci se navíc setkávají na společných školeních a akcích, kde se vzájemně inspirují a podporují. 

Troufni SI fest! Setkání s realizátory projektů ve Skautském institutu v Praze 21. 4. 2023.

Foto: Troufni SI fest! Setkání s realizátory projektů ve Skautském institutu v Praze 21. 4. 2023. 

„My ve Skautském institutu věříme tomu, že podpora mladých dospělých lidí je něco, z čeho těží celá společnost. A nám se podařilo díky podpoře Active Citizens Fund v roce 2019 na to dostat velkou porci energie, abychom mohli rozjet takový velkolepý projekt Troufni SI. Pomáháme mladým lidem realizovat nějaký společensky prospěšný nápad, například založit vlastní festival nebo ekologickou iniciativu nebo vytvořit třeba podcast na nějaké zajímavé téma. Pomáháme také zakládat malé občanské platformy napříč republikou,“ říká koordinátor projektu Ondřej Hrubeš.

Ondřej Hrubeš. Koordinátor projektu Troufni SI.

Foto: Ondřej Hrubeš. Koordinátor projektu Troufni SI. 

O vážném tématu s nadhledem

Zkušenost s Troufni SI má třeba Eliška Ježková z týmu PoBřeh, který se snaží vrátit do společnosti témata spojená se smrtí a umíráním. Eliška pracuje v hospici a často se setkává s tím, že lidé o smrti sice přemýšlejí, ale neumí o ní komunikovat, a to ani se svými nejbližšími. To ji přivedlo k nápadu toto téma více otevírat diskusi a také vzdělávat veřejnost o možnostech důstojného posledního rozloučení. Dala dohromady tým lidí a o pomoc s realizací se obrátila na Skautský institut. 

Eliška Ježková, projekt PoBřeh.

Foto: Eliška Ježková při prezentaci projektu PoBřeh.

„Pro mě byl Skautský Institut a projekt Troufni SI obrovskou podporou. Ať už byl náš nápad sebelíp vymyšlený, jsem přesvědčena o tom, že bez něj bychom nikdy nebyli tam, kde jsme. Je to pro mě takový hnací motor,“ říká Eliška. Širokou veřejnost se snaží oslovit například skrz videa, ve kterých se zástupci různých profesí, jako je lékař nebo hasič, vyjadřují k tématu smrti. Cílem je ukázat, že každý o smrti přemýšlí a nemusí se bát o ní mluvit. Že každý má na umírání nějaký názor a ten je v pořádku. Projekt Elišku také naučil lépe fungovat v pracovním týmu. „Dříve jsem byla hodně velký sólista, nyní se snažím na sobě pracovat a řekla bych, že díky tomuto projektu se mi to daří.  Například už vím, že každý člen týmu je důležitý, každý něco přináší a není potřeba si všechno udělat sám.“ 

Patří tradiční kultura i do hlavního města? Rozhodně ano!

Do výzvy Troufni SI se přihlásila také Bára Vágnerová s projektem Tradice žije. Se svým týmem se zaměřuje na oživení tradiční kultury v Praze. Čtyřikrát do roka pořádají akce zaměřené na jednotlivá roční období a setkávají se s pozitivním ohlasem. 

Akce Tradice žije

Foto: Jeden z mnoha workshopů projektu Tradice žije, zdroj: galerie projektu Tradice žije.

„Děláme workshopy, dílny, přednášky, tančírny lidových tanců, pořádáme ochutnávky tradiční české kuchyně, děláme toho spoustu a akce mají velký úspěch. Nápad udělat nějakou takovouto akci jsme měli již delší dobu, pouze jsme nevěděli, jak na to. Zapojení do projektu TroufniSI nám pomohlo najít způsob, jak k tomu přistupovat, a motivovalo nás k dovedení celé akce do zdárného konce,“ říká Bára. 

Projekt Troufni SI pomáhá i jednotlivcům

Výzva Troufni SI není otevřená pouze týmům, ale i jednotlivcům, kteří se chtějí profesně někam posunout. Středoškolský student Yash Raj Singh se ve své závěrečné školní práci věnuje tématu vesnic v Indii a v Česku. Zároveň je vášnivý fotograf a během svých cest vytvořil sérii fotografií zachycujících život v indických vesnicích. Skautský institut mu pomohl uspořádat několik výstav a navázat užitečné kontakty.

Fotografie z výstavy p. Yash Raj Singh

Foto: Jedna z vystavovaných fotografií, autor Yash Raj Singh.

„Projekt mi pomohl nastavit si svůj cíl tak, aby byl reálný. Také mi pomohl promluvit si s různými fotografy a lidmi, se kterými jsem mohl svoje fotografie konzultovat. Jsem rád, že jsem se zapojil. Měl jsem sen a ten se mi teď plní.“, říká Yash. 

Máte nápad? Zapojte se! 

Do projektu se zapojilo už 150 mladých lidí, kteří realizovali na 48 projektů a účastnili se celkem 217 akcí. Další zájemci se mohou stále hlásit, a to až do 18. září 2023. Stačí poslat svou vizi nebo nápad, na který bude Skautský institut reagovat rychlým a přátelským feedbackem. Z přihlášek pak vybere 50 lidí, kterým pomůže nápad uskutečnit.   

Fakta o projektu

Projekt Troufni SI je podpořen Fondy EHP a Norska prostřednictvím programu Active Citizens Fund. Jeho cílem je posílení občanské společnosti, aktivního občanství a zmocnění znevýhodněných skupin.

Název projektu: Troufni SI
Realizátor projektu: Skautský institut, z.s.
Program: Active Citizens Fund
Grant: 8 625 000 Kč
Cíl projektu: Cílem projektu Troufni SI je zvýšit podíl mladých dospělých (18 – 30 let) v občanské participaci s důrazem na strukturálně postižené regiony a inkluzi mládeže.